Sakic – Én inkább csak szerkeszteni szeretek

Az értekezésem célja az, hogy megismerjétek a mai magyar underground zenei szcénát is, a végletekig futtatott külföldi mainstream vonal mellet. Hátha valamelyikőtök megtalálja a számítását ebben a világban is. Rengeteg producer bontogatja szárnyait kicsiny hazánkban, vagy muzsikál hosszabb ideje, akik alkotásai valószínűleg el sem jutnak hozzátok. Körülbelűl egy éve hívta fel Marci barátom a Sakic művésznéven alkotó Buzás Krisztián munkásságára a figyelmemet.
Sakic a manapság rendkívűl népszerű és gombamódra szaporodó dubstep producerek egyike, noha nem tartja magát annak. Zenéjében fellelhetőek a trance, az oldschool breakbeat és a drum & bass stílusjegyei.Ezek a hatások nem is túl meglepőek ugyanis az úriember ezekkel a stílusokkal kezdte zenei munkásságát szépen sorban FastTracker2-vel még ’95-ben. Aztán jött a Reason 2001-ben, ami olyan szinten elkápráztatta alanyunkat, hogy 2007-ig nem tudta abbahagyni a virtuális tekergetést. 2007-ben viszont nyomós ok miatt mégis egy hosszabb szünetre került sor. Ám 2010-ben a szerelem a zenekészítés folyamata iránt újra lángra lobbant és megérkezett a váltás is Ableton Live lett a munka egyik eszköze és a Native Instruments Massive a másik. Az első track ezzel a felszereléssel a Piranha volt.

Sakic – Piranha

Ezektől az eseményektől el is jutottunk a jelenig, ahol Sakic már túl van rengeteg hivatalos megjelenésen, remake-en,
remixen.

Sakic – Stay With Me (Original Mix)

Sakic - Stay With Me EP - Dubstepmusic.hu

És akkor had meséljen maga az alany is néhány dolgot. Következzen egy kis kérdezz felelek Krisztiánnal

Fonyesz : Mivel foglakozol a mindennapjaidban, tehát arra lennék kíváncsi mi a szakmád, mit melózol amikor nem a hangfalaidat nyúzod?

Sakic : Az építőiparban tevékenykedem, azon belül is leginkább festés.Persze ha festés mellett felkérnek egy kis burkolásra, gipszkartonozásra és egyéb kissebb feladatokra nem mondom vissza, de jobb szeretek a szakmámban tevékenykedni. Szóval ha lakásfelújításon gondolkodtok,vagy csak egyszerűen festetni szeretnétek keressetek meg bátran 😉

F : Miért nem tartod magad dubstep producernek és ezáltal jön is a következő. A producerek táborában hova sorolnád magad?

S : Volt néhány dubstep nótám,szeretem is a dubsteppet,de amit csinálok szerintem nem dubstep.És nem is tudom megmondani milyen stílusú zenét csinálok.Én mindenevő vagyok, a metáltól a jazzig, az elektrótól a dum and bass-ig mindent meghallgatok ami tetszik és a zenéimben is elég sokféle elemmel találkozhattok.Persze mostanában leginkább dubstep-re jellemző 140 bpm-et használok,ideálisnak tartom ezt a tempót de egyre ritkábban használok dubstepben előforduló hangokat,basszusokat. Nem is szeretek úgy zenélni hogy az hasonlítson valamire, elkezdem és lesz belőle ami lesz.

F : Van valamilyen zenei előképzettséged? Szerintem sokakat érdekel, hogy autodidakta módon is készíthet-e otthon bárki igényes zenét.

S : Nincs semmiféle zenei előképzettségem. Hobbiból csinálom, a magam és remélhetőleg mások örömére.Régebben próbálkoztam gitározással, majd később dobolni kezdtem de azt sem zenetanárnál vagy zeneiskolában, ismerősök tanítgattak. Szerintem bárki megtanulhat bármin zenélni, ha igazán akarja,  lényeg hogy örömét lelje benne az ember. Én 15 éves korom óta ebben lelem örömömet, persze volt egy nagyjából 3 éves telljes szünet de ez többé szerintem nem fog előfordulni.

F : Miért tartottad azt a 3 éves szünetet?

S : Úgy éreztem már nem ad annyi örömet a zenélés,nem is nagyon jöttek az ötletek,más elfoglaltságokat kerestem magamnak. De végig valahol bennem lapult az érzés, hogy valami hiányzik, nem telljes az életem.Aztán teljesen véletlenül ráakadtam egy zenemegosztó oldalra, szerintem nyugodtan reklámozhatjuk is, ez a soundcloud volt. Mindíg kíváncsi voltam mit szólnak az emberek a zenéimre Így feltöltöttem néhány régebbi darabot,s mikor megjelentek az első kommentek iszonyatosan boldog lettem tőlük. Ekkor újra elővettem a reason-t és elkezdtem új zenéket összerakni és akkor jöttem rá, hogy bár vannak időszakok mikor nem megy a zenélgetés, az nem azt jelenti hogy telljesen kiégtem és már nem érdekel a dolog. Hihetetlen boldogságot éreztem mikor összeraktam néhány új nótát és újra szerelmes lettem a zeneszerkesztésbe. Ráadásul a pozitív visszajelzések olyan önbizalmat adtak hogy mindjárt be is neveztem életem első remixversenyére.

F : Milyen remix verseny volt az első amire neveztél?

S : Egy house kiadó (953 recordings ltd) remixversenye volt az első amire beneveztem. Elég esélytelennek indult a dolog mert nekem nem állt szándékomban house stílusban tevékenykedni, inkább elektrós-brékes vonalon gondolkodtam de akkor is úgy voltam vele, hogy majd én megmutatom nekik. Mikor kész lettem írt is a kiadó hogy bár nem az ő stílusuk de nekik nagyon tetszett a munka és burkoltan közölték velem, hogy mivel stílusidegen, nem lehetek a győztesek között (nem jár díj) de fel fogják tenni Beatportra a győztes remixek közé. Így lettem  úgynevezett runner up a versenyen. Majd voltak olyan “sikereim” mikor újból egy house (Inkfish Rec.) kiadó versenyén átéltem ismételten ugyanezt. Ekkor már foglalkoztatott az is ami a 3 éves szünet előtt még nem, a hangzás. Elkezdtem tanulgatni,hogyan kell lekeverni egy zenét,milyen eszközök elengedhetetlenek hozzá, mitől szól majd jobban a zeném és ez a tanulás még a mai napig tart  és tartani is fog mindaddig amíg csak zenélek mert sosem lehet valamire azt mondani hogy ez igen,nagyon szépen szól, ennél jobb már nem is lehet. Épp ezért félre is tettem Reasont és egy komolyabb szoftvert kerestem, ez lett az Ableton Live.
Maga a program is szerintem zseniális,de a leglényegesebb az volt amit a Reason nem támogatott,a VST-k. Rengeteg hasznos VST-hez hozzá juthat az ember a szoftverszintiktől, a professzionális mastering plugineken át szinte már minden adott hogy az ember otthon is profi minőségű zenéket tudjon összerakni. Emlékszem mikor először kipróbáltam a ni massive szintijét telljesen le voltam döbbenve mi hangokat ki lehet csalogatni belőle,volt is azonnal 2-3 új zene amihez csak azt használtam semmi mást.

F : Azóta beállt némi változás az általad használt plug-inekben. Erről is mesélj nekünk kérlek.

S : Folyamatosan kísérletezek, kipróbálok minden plugint. Jelenlegi kedvencem szintim, egy régi ismerősöm, Malström a Reasonból. De emellett használok Massiveot, Sylenthet, Il Harmort és Predatort is. Keverésre a Waves pluginjait használom de emellett rengeteg egyéb más plugincsomagot leszedtem mert az egyiknek remek EQ-ja a másiknak nagyszerű kompresszora van. Néha már kezd átláthatatlanná válni a VST könyvtáram amiben jelenleg közel 400 plugin tartózkodik.

F : Milyen zenék hatottak rád inspirálóan, miknek a hatására kezdtél el foglalkozni dubsteppel?

S : Erre egyszerű gyors és tömör választ adok: Minden zene inspirál! 🙂

F : Nem foglalkozol dj-skedéssel, miért nem?

S : Valahogy nem vonz a téma,csináltam már néhány kisebb bulit, elkevergettem, de mégsem éreztem azt hogy nekem erre olyan nagy szükségem lenne. Annak ellenére, hogy tudom egy producernek tudnia kell kiállni a színpadra és el kell tudni adnia magát a közönségnek.Volt már hogy felkértek játszak egy-egy eseményen, de vissza kellett utasítanom, én inkább csak szerkeszteni szeretek.

F : Hogyan jött a Dub FX remix?

S : Mindig is szerettem Dub FX zenéit és mikor megláttam,hogy fent vannak az accapellái kaptam is az alkalmon és csináltam 2 remixet is. Egyik fel is került több online zenei shopba és el is kelt belőle pár száz darab.

Dub FX – The Future (Sakic Dubstep Remix)

F : Mi volt számodra eddig a legnagyobb elismerés zeneileg?

S : Amikor az egyik Dub-FX remixet készítettem, megmutattam neki, visszaírt, hogy nagyon tettszik neki a remix és örülne ha felhasználhatná éppen készülő remix albumára. Persze ebből nem lett semmi, de nekem akkor is óriási élmény volt és nagyon örültem neki, hogy felmerült a gondolata annak hogy szerepelhetek egy Dub-FX remix albumon.

Dub FX – Rudeboy (Sakic Psy-Electro Rmx)

F : Az új TheShowCrew lemezen is közreműködsz, honnan az ismeretség?

S : Velük én vettem fel a kapcsolatot miután meghallottam miket csinálnak,csak gratulálni szerettem volna majd WaTa Dub a zenei producerük meghallgatta a zenéim és ő dobta fel az ötletet ha lenne kedvem csinálhatnék nekik remixet.Majd miután elkészültem a feldolgozással (elvileg márciusban jön ki a lemez) Bigmek és Manki is rám írt hogy készíthetnénk közösen valamit mert nagyon tetszett a remix.Ennek eredménye lett a Lecsó.

TheShowCrew feat. Sakic – Lecsó (Original Mix)

F : Mostanában mivel foglalkozol, készülnek saját zenéid? Vagy van valamilyen projekt amiben mostanában közreműködsz?

S : Jelenleg egy remixen dolgozok amit felkérésre csinálok, a My Gift To You rockzenekarnak, természetesen elektronikus vonalon. Utána ugyanezen zenekar énekesének egyik szólódalához készítek ugyancsak remixet ami ha jól sikerül hallható lesz majd az MR2 Petőfi rádión is. Távlati tervek nincsenek, zenélgetek és majd alakul ami alakul, erőltetni nem szeretném.

Sakic

Írta: Fonyesz [HSKRU]

Hozzászólások

Powered by Facebook Comments