SKAHiGAN interjú

SKAHiGAN interjú - dubstepmusic.hu

Sziasztok! Nemrégiben SKAHiGAN-nal volt szerencsénk összefutni egy rövid interjú erejéig, amit most zenei aláfestés kíséretében meg is osztanánk veletek!

Szia, kérlek mutatkozz be az olvasóknak pár mondatban!

Sziasztok, SKAHiGAN vagyok, eléggé új a dubstep terén, eleddig metál témakörben mozogtam, de nagyon megtetszett ez a stílus. Igyekszem olyan számokat írni, ami nekem tetszik, stílusi megkötések nélkül – egyszerűen azért, mert nem vagyok hajlandó határok között tartani a zenémet, mint ahogyan azt a metálban elkövettem már egyszer.

Hogyan jött az ötlet hogy a metál után dubsteppel kezdj el foglalkozni?

Eleddig is rengeteget használtam a számítógépet, amikor billentyűsként működtem közre a bandáimban. Ehhez hozzáadódott az, hogy zeneileg mindenevő vagyok, jöhet minden, amit jó zenének tartok, altertől a hardstyle-on át egészen a death metálig mindent megeszem. Az akkori bandámmal az volt az elképzelés, hogy rengeteg elektronikával fűszerezett metált csinálunk, így egyre többet ültem a gép előtt, és egészen hamar belemerültem a VSTi-k világába, és elkezdtem irigyelni a elektronikus zene művelőit, hogy milyen nagy szabadságuk van. A metálban, rockban nem tudsz bármit megtenni, nagyban függ a szabadságod a többi tagtól, hogy például zeneileg elég képzettek-e, vagy egyáltalán tetszik-e nekik az amit elképzeltél. Ebből kifolyólag már a metálkodás mellett is elkezdtem csiholni dubstep számokat, bár akkor még dub-metál dologgal akartam kiállni, de ez a dolog lendületét vesztette, nehéz volt, és nem is szólt olyan jól, ahogy szerettem volna. Aztán találkoztam az énekes csajszival, Candyvel, aki megkért, hogy csináljunk már egy feldolgozást valamiből, amin az ő hangja van. Miért ne? Aztán annyira jól működött a dolog, hogy most egy egész album készül, ahol Candy énekel, én pedig tolom alá a mennydörgőt – de lesz rajta más egyéb különlegesség is.

Vannak példaképeid akiknek a stílusa hatással van a tiédre?

Először – talán mint mindenki – Skrillexet hallottam meg, meg tudott fogni, popposan tálalta ezt az egészet, fogyasztható volt és könnyed, mégis brutális volt. Azonnal megfogott. Jobban beletúrva a műfajba, a következő lépcsőfok számomra youtube csatornák pásztázása volt, ahol is UKF-en találtam meg az otthonomat sokáig, ám hamar meguntam, amikor megtaláltam a Vitaldubstep csatornát. Ott olyan zenéket találtam, amik inspiráltak, amik gyakorlatilag elindítottak az úton: én is ilyet szeretnék csinálni. Persze a szabályom még mindig az, hogy egyszerűen azt teszem a számokba, ami jön, de el kell mondanom, hogy ha inspirációra van szükségem, akkor mindenképpen Dodge and Fusky, Modestep és Metric az ami mostanában megmozgat – meg persze bármi! 😀

Mik a terveid Candyvel? Hosszútávon csak vele akarsz dolgozni vagy más énekesek is képbe jöhetnek?

A Candyvel való együttműködésünk addig tart, ameddig fel nem fedezi valaki más! 😀 Már túljutott az első X-Faktor válogatón, innen is kívánok neki sok sikert. Egyébiránt még van egy lemeznyi ötletem legalább, amit mindenképpen vele szeretnék megvalósítani, és eleddig neki is fűlik hozzá a foga – én pedig addig nyúzom, amíg lehet. Candyn kívül lesz még lemezen full instrumentál szám, valamint 1-2, eddig underground előadót szeretnék feldolgozni. Ezek persze főleg Szolnok környéki bandák, akiket többre tartok, mint amennyit eddig elértek – ezúton is kívánom segíteni őket. Itt a rock, funky és rap előadókra kell gondolni, amiket dubstep köntösben lehet majd viszonthallani – már amennyire az én zeném dubstep! 😀 Ha már itt tartunk, szivesen várom a megkereséseket, ha valaki szeretné a saját zenéjét wobwob-ban is meghallgatni, részemről a challange accepted! 🙂

Hogyan látod a dubstepet, szerinted mennyi van még hátra a műfajnak? Ez csak egy rövid divatkorszak lesz vagy hosszú évekig jelen lesz még?

Félek attól hogy a dubstep megint csak egy hullám lesz, mint annak idején a house vagy a trance volt, és idővel lanyhul majd az érdeklődés. Persze nevetésges erről beszélni, mikor a trance még most is milliókat mozgat meg, de szerintem mindenki tudja hogy miről beszélek. Engem egyáltalán nem zavar, hogy a dubstep belekerült a main vonalba, sőt, nem látom be, hogy miért lenne ez rossz dolog. Én attól félek inkább, mi lesz majd akkor, ha egyszer kikerül onnan, főleg ha egy ilyen kis országról beszélünk, mint Magyarország. Hiszek abban, hogy a stílusban van annyi újító erő és lehetőség, hogy legalább az évtized végéig kitarthat, mint milliókat mozgató erő, aztán elég ha csak olyan sikeres marad, mint a trance! 😀

A producer tevékenység mellett szoktál fellépni is?

Jelenleg terveim között csupán a számok csiholása szerepel, élőben fellépni nem igazán szándékozok, nem is igazán vonz a lemezlovászok munkája, és szerintem nem is tudnám jól csinálni. Persze lehetséges egy-két SKAHiGAN buli, de ez még nagyon a jövő zenéje, nekem bőven elég, ha a dubstep DJ-k egyszer egy rosszul sikerült bulin, hajnali négy után, amikor nincs már senki, óvatosan beteszik a számaimat – ezért is tettem szabaddon letölthetővé. Ha valakinek megtetszik, vigye, hallgassa, játssza, nyilvánvalóan nekem ez jól esik, ezért csinálom.

Köszönjük szépen hogy időt szakítottál ránk. További wobwob-ban gazdag produktív munkát kívánunk neked, azt hiszem mindnyájan örülhetünk hogy még egy remek producerrel gazdagodott a magyar dubstep szcéna.

Én köszönöm a lehetőséget na meg respect annak aki elolvasta! 😀

Elérhetőségek:
http://www.facebook.com/SKAHiGAN
http://soundcloud.com/skahigan
https://www.youtube.com/user/SKAHiGAN
http://twitter.com/#!/SKAHiGAN

Hozzászólások

Powered by Facebook Comments