Néhány mondatban a DUBSTEP-ről

Dubstep
A dubstep az elektronikus zenének egyik legfiatalabb műfaja, kialakulásának helye Croydon, Dél-London, születését az 1999/2000-res időkre datálják.
A dubstep meghatározása
A dubstep eredete a uk garage-ból vezethető le: a pattogó, gyors, r’n’b vokálokkal és a korai drum and bassból ismert basszusokkal megtűzdelt, alapvetően optimista kicsengésű műfajban akadtak kísérletező kedvű producerek, akik a sémát és annak tempóját – körülbelül 140 bpm – alapul véve egy sokkal sötétebb, ridegebb hangzásban kezdtek gondolkodni. Elhagyták a vidáman szökellő énekeket, a buja érzelmekre rájátszó összhangzatot, a hangszerelést eltolták a minimalizmus felé, és, ami végérvényesen lerakta az új műfaj alapköveit: a szikár ritmusképletet gyomorrengető szubbasszusokkal és dubos visszhangokkal toldották meg. Az eredmény végül egy olyan hangzás lett, aminél perpillanat talán semmi sem viseli magán hitelesebben a szmoggal körbefont, rideg, urbánus létforma elidegenedettségének érzését. Számos jelentős producer segített a dubstep népszerűsítésében, a teljesség igénye nélkül: Benga, The Bug, Burial, Caspa, Digital Mystikz, Rusko, Skream és még a sort folytathatnánk.

Kialakulása
A gyökerek a 90-es évek végére nyúlnak vissza, Angliába, közelebbről Dél-London területére.1999 táján a brit szigeten honos uk garage producerei új hangzással kezdtek kísérletezni. A lazább és vidámabb hangzású garage hangzást komorabb minimalista, technokrata zenére formálták. Az eredeti zenén még megfigyelhetők a drum and bass, a dub, a 2-step és a grime gyökerek is. A dubstep kifejezést 2002-ben kezdték el használni a stílusra.
A DUBSTEP ZENE FEJLŐDÉSE

2003-tól valamelyest új irányt vett a dubstep – főleg DJ Hatcha és Digital Mystikz jóvoltából – a reggae stílus duplate felé.
Egy 2004-ben megjelenő válogatáslemez amelyen szerepelt dubstep, egyre inkább felhívta a figyelmet a stílusra. Ebben az időben a grime és a dubstep szinte kéz a kézben haladt egymás mellett. A zene lassanként kezdett az underground jellegéből kinőni és a média, valamint internetes fórumok segítségével szélesebb körben is ismertté válni.
2006-ban Burial albumának megjelenése után már az egész világon kezdett ismertté válni a műfaj. Egyre inkább elterjedtek, s az amerikai klubokban is megjelent a zene, sőt Japánban is „felfedezték”.
2007-ben Benga & Coki számának a Night-nak sikere tovább fokozta a műfaj iránti keresletet.

2009-től a videomegosztó oldalak jóvoltából, az Internet segítségével a dubstep zene minden addiginál nagyobb tömegek érdeklődését keltette fel és vált egyre népszerűbbé, ami azóta is tart. Míg régebben a klubok voltak a fő helyszínek, most már a szabadtéri rendezvények, fesztiválok is előtérbe kerültek, ami jelezte a dubstep széles körben való elfogadását.

A főbb dubstep előadókról néhány szó
A Digital Mystikz az egyik korai dél londoni duó, amely sikereket ért el különböző listákon, eleinte Mala and Coki néven ismerték őket. A londoni Benga-ra már 15 éves korában felfigyelt Hatcha, majd a művei több
válogatáson megjelentek. A szintén angol producer Skream nagyon aktív, sorban gyártotta lemezeit a 2000-es
években. A nyugat londoni Caspa 2004-ben saját kiadót indított, amely főleg grime és dubstep zenéket adott ki.2009-es albuma jellegzetes címet visel, ami magyarra fordítva annyit tesz: „Mindenki beszél róla, de senki sem hallgatja!” A már említett, dél londoni Burial azonos nevű albumával a kritikusok elismerését is kivívta. Zenéi ambient, house, és uk garage elemeket is tartalmaznak. Sikerei ellenére évekig a háttérben maradt.
A Magnetic Man-t Benga, Artwork és Skream alakította 2007-ben. Igazán kiugró sikert 2010-ben az I need air című dallal értek el, amely tízedik lett a brit kislemez listán. Ők a klasszikus dubstep alapokból kiindulva tágították ki a stílusukat az aktuálisan divatos kiegészítő hangszerek alkalmazásával, így valami egészen érdekes jött ki belőle.

Szerző: Vetró Rajmund

Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dubstep
http://regiujzenek.blogspot.hu/2012/03/dubstep-zene-az-meg-mi-szosz.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dubstep

Hozzászólások

Powered by Facebook Comments